1245877785_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
St. Vincent (Photo by heartonastick via flickr.com)

St. Vincet, oikealta nimeltään Annie Clark, on yhdysvaltalainen muusikko jonka musiikki tuli itselleni tutuksi ensimmäistä kertaa vuonna 2007 - tällöin synkän indieballadin "Paris Is Burning" muodossa. Annien lauluääni ja sen kontrastina toimivat riemastuttavat lo-fi taustat tekivät minuun tuolloin heti vaikutuksen.

Noihin aikoihin St. Vincentin musiikkia oli kuitenkin erittäin vaikea saada käsiinsä. Ei ollut Spotifya, ja se että Last.FM satunnaisesti joskus sattui heittämään soittolistan sekaan muutaman Annien biisin ei ainakaan helpottanut tuskaa ollenkaan. Tyylilleen uskollisena (lue rahattomana) neitinä Vincent ei tuolloin ollut vielä julkaissut yhtään musiikkivideotakaan, ja näin YouTuben tarjontakin rajoittui vain muutamaan hassuun kännykällä napattuun livetaltiointiin.

Tästä kaikesta on kuitenkin jo kaksi vuotta aikaa, ja muutama viikko takaperin minua kohtasikin iloinen yllätys: St. Vincent oli julkaissut uuden albumin.

"Actor" jatkaa St. Vincentin esikoisalbumillaan "Marry Me" aloittamaa minimalistista, iloittelevaa tyyliä. Annien ääni on yhtä kaunis kuin ennenkin, ellei jopa hiotumpi. Uudella albumilla viedään myös pidemmälle monia kokeilevia elementtejä, jotka tuntuivat esikoisella hiukan liian varovaisilta. Annien laulua kuullaan säröllä ja ilman, välillä erilaisten filttereiden takaa, välillä luonnonpuhtaana. Biisien taustoihin on käytetty niin huiluja, haitareita kuin sähkökitaraakin. Erilaisista akustisista ja sähköisistä äänistä on rakennettu mitä mielenkiintoisimpia melodioita, joita on äärimmäisen vaikeaa määrittää johonkin tiettyyn genreen - ja eikö indiemusiikki ole tällöin parhaimillaan?

Herkullisinta on, että St. Vincet ei kuulosta erilaiselta vain kuulostaakseen erilaiselta. Vaikka jokainen kappale tuo mukanaan jotain uutta, missän vaiheessa ei tunnu että olisi sorruttu ylimääräiseen "kikkailuun". Jokainen omaperäinen siveltimenveto vie selvästi muusikon visiota eteenpäin, ja täydentää niin laulua kuin kappaleiden kertomaa tarinaa - sekä mikä tärkeintä, kuulostaa hyvältä. Albumin raaka soundi ja toisaalta kappaleiden helmeilevä rakenne ovat  raikas tuulahdus aikana jolloin ns. "indiemusiikki" on alkanut jakautua liian rankasti kahteen ääripäähän: ylituotettuun "kuis munassa tätä sanotaan indieksi" -radiopoppiin ja toisaalta täysin käsittämättömään "sä et vaan ymmärrä meitä" -myspaceindieen.

Linkkejä:

St. Vincent - Actor Out Of Work (2009) @YouTube

St. Vincent - Actor Out Of Work (2009) @Spotify (Vaati Spotify-tilin)

St. Vincet @Spotify (Vaati Spotify-tilin)

St. Vincentin mitäänsanomaton kotisivu (Vasemmalta löytyy kuultavaksi kolme biisiä)